Rundkirker på Bornholm

I Danmark findes syv rundkirker alt i alt og de fire rundkirker ligger på Bornholm
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

Bornholms rundkirker

Du finder rundkirkerne i Nylars, Østerlars, Olsker og Nyker. Rundkirkerne er bygget som kombinerede kirker og forsvarsværker, og hver af rundkirkerne har sit helt eget særpræg.

Rundkirkerne på Bornholm har, som de øvrige rundkirker i Danmark, et rundt kirkeskib. Og i stedet for et sideskib har rundkirken en central kerne, der enten er rund eller ottekantet.

Nylars rundkirke

Nylars rundkirke er Bornholms bedst bevarede kirke, og denne kirke vidner tydeligt om en fortid som forsvarsværk. Nylars rundkirke menes at være opført i 1160 og de flotte kalkmalerier omkring midtersøjlen fortæller om Adam og Evas skabelse, fald og forvisning fra Paradis.

Østerlars rundkirke

Østerlars rundkirke er Danmarks største rundkirke. Østerlars rundkirke, også kaldet Skt. Laurentius' Kirke, menes at være den ældste af de fire bornholmske rundkirker. Østerlars rundkirke indgår som en central del af teorien om sammenhængen mellem de franske tempelridderes orden og de bornholmske middelalderkirkers placering.

Olsker rundekirke

Olsker rundkirke er bygget ca. år 1150, men er blevet ombygget op til flere gange, senest i midten af 1900-tallet, hvor altertavlen blev udskiftet.

Går du op i kirken ad den smalle trappe, ser du tydeligt, hvorfor denne bornholmske kirke var umulig at erobre for indtrængende fjender.

Nyker rundkirke

Nyker rundkirke er den mindste og yngste af Bornholms rundkirker og den af kirkerne, der bærer mindst præg af at have været forsvarsværk.

Den kraftige søjle i midten af kirken er rigt dekoreret med bornholmske kalkmalerier fra flere perioder. I 1600 tallet fik rundkirken sit kegletag og i 1960 gennemgik inventaret en stor renovering.

Luk