Råbjerg Mile

Danmarks største vandreklit ligger tæt på Tversted og byder på en smuk naturoplevelse. Besøg Råbjerg Mile, nyd den vidtstrakte udsigt og mærk, hvordan det føles at være i en ørken
Find sommerhuse
Søg efter sommerhus
Bornholm Nordjylland Limfjorden Vestjylland Midtjylland Østjylland Sydøstjylland Fyn med øer Nordsjælland Sydvestsjælland Møn-Stevns Lolland-Falster
Sydsverige Midtsverige
JULI 2020
Ma Ti On To Fr
27 29
30
01
02
03
04
05
28 06
07
08
09
10
11
12
29 13
14
15
16
17
18
19
30 20
21
22
23
24
25
26
31 27
28
29
30
31
01
02
32 03
04
05
06
07
08
09

2. Vælg varighed

1 UGE
2 UGER
3 UGER
3 Dage
4 Dage
Se flere
2 Dage
3 Dage
4 Dage
5 Dage
6 Dage
1 UGE
8 Dage
9 Dage
10 Dage
11 Dage
12 Dage
13 Dage
2 UGER
3 UGER
4 UGER

1. Vælg gæster

Voksne


Børn (0-11 år)


Husdyr

Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter

Soverum

Badeværelse

Oplev Danmarks Sahara

Den kvadratkilometer store og op til 35 meter høje sandbunke tårner sig majestætisk op i landskabet og afslører sand, så langt øjet rækker. Det er Danmarks største vandreklit, og den rejser hele 15 meter om året i selskab med vinden.

Velkommen til Råbjerg Mile. 

Vendsyssels varemærke

Vandreklitten er et resultat af århundreders sandflugt. Andre steder er denne sandflugt blevet standset med træbeplantning, men ikke i Råbjerg.

Her får naturen lov til at råde, og det er netop derfor, Råbjerg Mile er så speciel.

I den golde miniørken kan du nemlig stadig opleve naturens voldsomme kræfter, der i mange år fragtede så store mængder sand ind over land og by, at sandet til sidst fordrev mennesker og dyr fra den nordvestjyske kyst, fordi de simpelthen ikke kunne leve der.

I dag efterlader klitten en lav, fugtig sandflade bag sig, mens den gradvist æder det landskab, der ligger foran den.

Om 40 år dukker de træer, der i dag bliver dækket af milen, op igen på den anden side, mens det forventes, at hovedvejen til Skagen vil være helt tilsandet om 150-200 år.

Forrygende oplevelse for alle sanser

Lad dig imponere af de høje, velourlignende sanddynger, der strækker sig, så langt øjet rækker.

Der hersker en pudsig form for ro over det ørkenagtige landskab på trods af, at det er formet af en barsk fortid.

Nyd den overvældende stilhed, når du besøger milen på en vindstille dag, eller hør sandets stille hvislen og mærk sandkornene på din hud, hvis du besøger stedet på en vindfuld dag.

Vandretur på Milen

Tag turen op ad Milen og nyd udsigten over Vendsyssel fra toppen. Det er en hård tur i det løse sand, og det kan være, du får "lidt" sand i skoene - men det er anstrengelserne værd.

Det er nærmest meditativt at stå heroppe i højderne og se, hvordan sandet gradvist har overtaget landskabet. 

Herfra har du en enestående udsigt over klitlandskabet på Skagens Gren, ligesom du også kan se resterne fra det landskab, milen har "kørt over". Se de skeletagtige, døde fyrretræer og en række moser og søer, der har stået under sand i mange år.

Og et godt tip er at huske også at lægge mærke til de flotte mønstre i sandet, som naturens kræfter har dannet.

Se Råbjerg Mile fra cykelsadlen

Du kan også gøre turen til Milen på cykel ved at følge den smukke Vestkystrute. Her kommer du ikke op på Milen, og du kommer ikke til at cykle i sand, hvilket nok er temmelig ønskværdigt.

Til gengæld kommer du igennem noget af Vendsyssels smukkeste natur, og synet af Milen nedefra er også fantastisk.

Cykelruten fører dig desuden forbi nogle udkigstårne i nærheden af Milen, og du kan være heldig at spotte krondyr og rådyr.

Kommer du en forårsdag eller efterårsdag bør du tage dig god tid ved tårnene. Her kan du måske se de store flokke af rastende trækfugle eller selve det store fugletræk fra nord.

Luk