Under 2.verdenskrig havde tyskerne brug for at beskytte Nordsøen mod mulige fjender, så de byggede flere bunkeranlæg i både Danmark og Norge. Oplev det stærkeste af disse befæstningsanlæg på tætteste hold på Bunkermuseum Hanstholm.
Her finder du en 2500 m2 stor bunker med kanonanlæg, ammunitions- og mandskabsrum, som var en del af kystbatteriet Hanstholm II - og som i dag er et absolut besøgsværdigt museum. Og så ligger museet tilmed placeret i noget af Danmarks smukkeste natur på kanten af Vesterhavet og Nationalpark Thy.
110 tons kanon
Kystbatteriet blev bygget i 1941 for at holde den engelske flåde ude af Skagerrak. Batteriet bestod af fire store 38 centimeters kanoner, som kunne skyde ud på en afstand af hele 55 kilometer - dvs. næsten halvvejs til Norge. Med en vægt på 110 ton var de ikke lige til at komme udenom.
En af kystbatteriets kanoner tronede i midten af bunkerkomplekset, men er desværre ikke bevaret. Du kan dog ikke undgå at fornemme kanonernes umådelige storhed og styrke, når du går rundt i den originale kanonbrønd, der er 5 meter dyb og 30 meter i diameter.
Livet i bunkeren
Bunkermuseum Hanstholm byder også på et unikt og rørende indblik i soldaternes hverdag i bunkeren. Flere af rummene er nemlig ført tilbage til deres oprindelige udseende, og du ser både våben, uniformer og andre originale genstande, der giver dig en levende fornemmelse af krigstiden i bunkeren.
Gå en tur forbi mandskabsrummene, hvor der var køjer til hele kanonbesætningen på 90 mand og som var gastæt og selvforsynende med vand og strøm. Forestil dig, hvordan det var at bo så tæt med andre og samtidig være helt afskåret fra livet udenfor.
På tur med ammunitionstoget
Hop på museumstoget og kom en tur igennem batteriet, hvor du passerer en ammunitionsbunker og en af bunkerne til den 38 centimeter store kanon. Museumstoget kører dig rundt i det historiske terræn ad den originale smalsporsbane, som tyskerne anlagde for at transportere den tunge ammunition ud til kanonen. Toget kører hver dag sommeren igennem og også i uge 42. Turen er en kilometer lang og varer cirka ti minutter.
På naturvandring i besættelsens fodspor
Ved bunkermuseet finder du en smuk og afvekslende klitskov, der tidligere var et bart og barskt klitlandskab og hjemsted for mange af tyskernes bunkere. I dag kan du komme på naturvandring her. Observer de mange bunkere, der ligger spredt ud over klitlandskabet, nogle under jorden, andre som udkigsposter, hvis fornemmeste rolle var at spotte fjenden.
Med Bunkermuseum Hanstholm kan du også deltage i et virtuelt orienteringsløb i udendørsområde, hvor du står over for gåder og sjove opgaver. I løbet af året bliver der desuden afholdt flere forskellige guidede bunkervandringer, som det er gratis at deltage i. Datoerne for bunkervandringerne findes på museets hjemmeside.
Frilandsmuseet Hanstholm 1
I klitterne syd for Hanstholm finder du Frilandsmuseet Hanstholm I, som er et af de bedst bevarede kystbatterier i Danmark. Frilandsmuseet Hanstholm 1 hører også under Bunkermuseum Hanstholm, så start eller slut din museumsdag med et besøg i klitterne. Det er en stor oplevelse for hele familien at gå rundt i det bakkede bunkerlandskab.
Gå på opdagelse i de smukke, uforstyrrede omgivelser og se, om du kan finde alle 19 bunkere. De er stort set alle åbne, så du kan komme indenfor og forestille dig, hvordan det var at ligge der og bevogte en del af Skagerrak inde fra land.
Sådan får du rabat
Du opnår kun rabatten, hvis du har lejet sommerhus i et af de lokale Feriepartnerbureauer, der tilbyder rabat. Du finder listen med bureauer her på siden. Når du afhenter nøglerne til sommerhuset, får du udleveret en voucher. Medbring denne til bunkermuseet for at få 10% rabat på entréen til bunkermuseet.
Du får også tilsendt voucheren sammen med dit lejebevis.