Nationalpark Thy

Danmarks første nationalpark rummer 244 km2 uspoleret, barsk og helt unik natur. Lad stilheden og freden sænke sig over dig og forbered dig på en spektakulær naturoplevelse
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

Danmarks sidste vildmark

Øde, vindblæste klitheder. Milde klitplantager.

Rene, rolige ferskvandssøer. Grådigt Vesterhav.

Kontrasterne er mange i Danmarks sidste vildmark, og netop derfor er Nationalpark Thy noget helt specielt.

Med sit unikke og varierende landskab, skabt af århundreders sandflugt fra den kraftige vestenvind, og naturtyper, der ikke findes andre steder i Europa, er nationalparken et enestående stykke natur- og kulturhistorie.

Natur og kultur i forening

Nationalparken er ikke kun natur i al sin storhed. Spredt ud over parken finder du også en række kulturelle seværdigheder, du ikke bør gå glip af. 

Her har mennesket efterladt sig spor lige fra gravhøje til forsvundne landsbyer og fæstninger fra krigens tid. 

Mystik ved fyret

Et absolut must-see er det mystiske, øde Lodbjerg Fyr. Midt ude i hede- og klitplantagen ligger det ensomt og spejder ud over klitter og hav, og man skulle næsten tro, at det ligger og gemmer sig. 

Fyret tårner sig 35 meter op i luften, og herfra kan du opleve en ugeneret udsigt over det barske, forrevne landskab.

Ved fyret finder du en shelterplads, hvor du kan overnatte, hvis du har mod på det. Det er sælsomt at opleve det blinkende fyr i nattetimerne og falde i søvn til havets fjerne brusen.

Dyreliv i Hanstholm Vildtreservat

For dig, der er dyreinteresseret, er Hanstholm Vildtreservat stedet at besøge i Nationalpark Thy. 

Her finder du Danmarks største klithede med en mosaik af klitsøer, storslåede klitformationer og vidstrakte, flade sletter, og i det kuperede landskab gemmer sig mange forskellige dyrearter.

I vildtreservatet lever både rådyr og kronvildt i bedste velgående, ligesom du kan være heldig at spotte en odder ved blandt andet Nors So.

Du kan også opleve nogle af Danmarks mest sjældne ynglefugle i og omkring Hanstholm Vildtreservat. Hvem vil ikke gerne få øje på hjejlen eller tinksmeden?

De langbenede, langhalsede og forholdsvist sjældne traner holder også til i vildtreservatet, så husk kikkerten og tålmodigheden hjemmefra.

Og hvis ikke du er heldig at se dem, kan du næsten med garanti høre deres karakteristiske skrig.

Autentisk fiskekultur

På din vej igennem Nationalpark Thy kan - og bør - du ikke undgå de mange fiskerlejer, der ligger langs kysten.

Her kan du opleve områdets fiskerikultur - en stor del af Thys lokalidentitet.

Lær mere om fiskeriets historie på de museer, du finder ved nogle af de tidligere fiskerlejer. Eller besøg Danmarks største fiskeauktion i Hanstholm, der stadig har fiskeri som sit primære erhverv.

Aktiv i nationalparken

Nationalpark Thys enestående natur, kultur og dyreliv opleves bedst til fods, på cykel eller fra hesteryg.

Kun på denne måde kommer du helt tæt på landskabet og elementerne. Og er det ikke en total følelse af frihed selv at kunne bestemme, hvor du vil hen, hvor du vil gøre holdt og hvad du vil opleve?

Du finder et væld af vandre- og cykelruter i den store nationalpark, ligesom flere af Thys ridesteder tilbyder heldags- eller flerdags rideture ad skovstier, langs havets barske klinter og igennem klitplantagen.

Også lystfiskeri er populært i nationalparken. Kan du forestille dig noget mere fredeligt end sidde og fiske ved en af de store ferskvandssøer med udsigt til det barske landskab, mens en nysgerrig då betragter dig fra et nærliggende krat?

Nationalparkens råvarer

Husk at gøre stop på din vej igennem nationalparken for at plukke bær, kantareller, Karl Johan-svampe og blomster, så du kan brillere i sommerhuskøkkenet og pynte bordet med en flot buket.

Også havtornens orange bær vokser flittigt i Nationalpark Thy, ligesom du kan finde masser af vilde urter, som selv de fineste restauranter bruger.

Luk