Thys fiskerikultur

Oplev Nordjyllands gamle fiskerlejer og moderne fiskerihavne og prøv selv kræfter med hav-, fjord- eller søfiskeri
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

Tæt på Vesterhavets skatkammer

Med sin beliggenhed ud til det nærmest uendelige Vesterhav kan det næppe komme bag på nogen, at fiskerikulturen i Thy og omegn er stærk. Så stærk, at Thy faktisk kaldes Danmarks fiskeparadis.

Mærk, hvordan det ældgamle kystfiskerierhverv stadig vejer tungt i den nordjyske identitet og prøv selv lykken med fiskestangen i flere vande.

Det gamle fiskerleje i Vorupør

Den gør ikke meget væsen af sig med sine cirka 800 indbyggere, men Vorupør er en charmerende perle på den jyske vestkyst.

Som så mange andre steder på Vestkysten var kystfiskeriet tidligere hovederhverv i byen, men i dag er det kun to kuttere, der lander friske fisk.

Du mærker tydeligt sjælen i det gamle fiskerleje, når du bevæger dig ad stranden langs havet, og det er fascinerende at se de lyseblå kuttere, både når de bliver trukket op af havet, men også når de blot ligger på strandens sand, nærmest efterladte.

Det er et smukt sceneri med kutternes stærke, blå farve i konstrast til det beige sand, de hvide og dybgrønne klitter og det kraftige lys, der hersker ved Vesterhavet.

Køb frisk fisk fra bådene til sommerhuset og mærk, hvordan kystfiskeriets historie gennemsyrer Vorupør, når du betragter de små fiskerhuse ved stranden og det tronende fyr i klitterne, og når duften af hav og fisk hænger i dine næsebor.

På fiskeauktion

Hvis du vil opleve en moderne fiskerihavn er Hanstholm Havn et glimrende sted at starte.

Med en kajlængde på samlet set 4,5 kilometer og en titel som Danmarks største havn målt på værdien af landede fisk er Hanstholm Havn selvsagt en travl og fascinerende erhvervsfiskerihavn at besøge.

Her kan du observere de travle fiskeres hårde arbejde og blive klogere på, hvordan nutidens fiskerierhverv fungerer.

Når du alligevel er på Hanstholm Havn bør du besøge fiskeauktionen, som med en omsætning på 500 milloner om året er Danmarks største.

Det er en sjov oplevelse at høre, hvordan priserne fyger rundt på mørksej, østersøtorsk og rødspætter. Men du skal tidligt op - auktionen starter kl. 06.45 på hverdage.

Gavmildt fiskeri på Det Gule Rev

Vil du gøre de professionelle fiskere kunsten efter, er havfiskeri fra kutter en fantastisk oplevelse. Og i nærheden af Thy ligger en af Europas mest gavmilde havfiskepladser - Det Gule Rev.

Det Gule Rev er et plateau på kanten af Nordsøens dybeste sted, Norske Rende, og her finder du utallige fiskearter.

Torsk, havkat, lange, sej, pighvar, havtaske og rødspætte er blot nogle af de fisk, der lokker i dette farvand. Og så gør det ikke noget, at Det Gule Rev har tradition for at levere store fangster og fisk fra str. L til XXL.

Du kan komme med kuttere til Det Gule Rev fra både Vorupør og Hanstholm, der ligger cirka halvanden times sejlads fra kysten. Medbring din bedste stang og dit flotteste hjul, sæt næsen op efter fangst og drag afsted på storvildtjagt.

Fiskeri i sø og fjord

Hop i wadersne, tag fiskestangen på nakken og drag væk fra det glubske Vesterhav, ind i landet i Nationalpark Thy, hvor både store og små ferskvandssøer med spændende botanik og fiskebestande venter dig.

Fisk efter aborre, gedde, helt, fredfisk og sandart i nationalparkens søer.

Hvis du bliver træt af blæsten ved Vesterhavet, men gerne vil fiske i saltvand, så byder den lidt roligere Limfjord på glimrende havørredfiskeri.

Luk