Har du allerede oprettet en profil til Mit Feriepartner? Log ind på Mit Feriepartner.
Historiske bygninger ved Thys kyst
Udforsk Thys kysthistorie
Thys kyst har været strategisk vigtig i flere sammenhænge igennem Danmarkshistorien. Det kan du stadig opleve den dag i dag, hvor flere interessante bygningsværker langs kysten bringer dig tilbage til fortiden.
Oplev to af Danmarks bedst kendte og mest vigtige fyrtårne, der majestætisk stikker op i det særegne landskab.
Eller rejs tilbage til 2. verdenskrig og besættelsen i resterne af de tyske bunkers, der ligger spredt rundt om i det vestjyske landskab.
Lodbjerg Fyr
Besøg det smukke, fredede Lodbjerg Fyr, der fra sin ensomme og isolerede beliggenhed midt ude i Nationalpark Thys hede- og plantageområder har reddet mangt et skib fra forlis på den dramatiske Vesterhavskyst.
Det prægtige fyrtårn, der er bygget i 1883, er 35 meter højt, og fordi fyret er strategisk placeret på en bakke har selve lyset en højde på 48 meter over havet.
Den dag i dag er lyset stadig i funktion, og det giver to hvide blink hvert 20. sekund. Og hvis du befinder dig i nærheden af fyret om aftenen er det et sælsomt, næsten mystisk, syn at se de tilbagevendende blink fra det ensomme fyrtårn.
Med udsigt til verdens ende
Øverst oppe, på fyrtårnets udsigtsplatform, venter dig et fantastisk udsyn som belønning for din bestigning af vindeltrappen.
Her er udsigt, så langt øjet rækker, og du kan bruge flere timer på at stå og betragte det tilsyneladende endeløse Vesterhav og de forrevne havklitter.
Er du interesseret i lokalhistorie kan du læse nærmere om området og Lodbjerg Fyrs historie på plancheudstillingen ved ingangen til fyret.
Overnatning i det fri
Nær Lodbjerg Fyr finder du en lille lejrplads med shelter, hvor du kan overnatte, hvis du har mod på en rigtig friluftsoplevelse i det øde landskab.
Her er garanteret fred og ro - og så er der uhindret udsyn til himlens stjerner og fyrets taktfaste blink igennem hele natten.
Er stemningen ikke til overnatning i naturen kan du også svinge forbi lejrpladsen og nyde din medbragte madpakke i meditativ stilhed.
Det er desuden oplagt at kombinere et besøg til Lodbjerg Fyr med en vandre- eller cykeltur i nationalparkens vilde, barske landskab. Mulighederne er nærmest uendelige.
I umiddelbar nærhed af fyret kan du rejse flere hundrede år tilbage i tiden ved de smukke grupper af i alt ni gravhøje, eller tag den markerede sti til områdets højeste klit, Penbjerg.
Vestkystens bunkere
Under 2. verdenskrig byggede tyskerne Atlantvolden, et forsvarsanlæg på den jyske vestkyst, der skulle beskytte Jylland mod en invasion.
Hele Atlantvolden bestod af cirka 2.000 bunkere.
I dag er nogle bunkere blevet fjernet, dækket til eller udvisket af sandfygning, men du kan stadig opleve størsteparten af de imponerende bunkere, stort set som de så ud ved krigens slutning.
Et tilbageblik i historien
Gå på opdagelse langs den jyske vestkyst i nærheden af Thy og mærk historiens vægt på dine skuldre, når du bevæger dig rundt imellem og inde i bunkerne.
Nogle ligger frit på stranden, andre i vandkanten, mens andre endnu snart bliver dækket af vandet.
Besøg Vigsø Batteriet på Vigsø Strand ved Hanstholm, en samling på cirka 25 bunkere. I sin tid bestod batteriet af en observationsbunker til ildledelse, antiluftskyts, mandskabsbunker og maskingeværstillinger.
I dag er bunkerne forladt for længst, og de store betonklodser er blevet en nærmest naturlig del af Vestkystens landskab.
Alligevel er det en imponerende oplevelse at stå iblandt bunkerne og forestille sig, at fjenden dukker op i horisonten og at tyske soldater har boet og arbejdet her i årevis.
Udforsk også bunkernes indre, men husk lommelygten, for her kan være meget mørkt, selv ved højlys dag.
Bunkerne i klitterne
Museumscenter Hanstholm byder også på store bunkeroplevelser. Denne gang inde i landet i de naturskønne klitter med udsigt til Vesterhavet.
I den nordlige ende af det store Hanstholm Vildtreservat finder du Batteri "Hanstholm 1", der i sin storhedstid bestod af bunkere til beskyttelse af mandskabet, ammunition og til de fire 17 centimeter kanoner.
Gå en tur i de smukke, uforstyrrede omgivelser og oplev et af de bedst bevarede tyske kystbatterier i Danmark.
Hanstholm Fyr
Et andet besøgsværdigt fyrtårn på den nordvestjyske kyst er Hanstholm Fyr - Danmarks kraftigste og højest beliggende fyr, der med sine 65 meter kan spottes af skibsfarende langt ude i Nordsøen.
Fyret, der er fra 1843, ligger strategisk placeret til at guide skibene på den farlige færd rundt om Hanstholmknuden, og det er da også bygget under stærkt pres fra England, der på daværende tidpsunkt havde mistet tre flådeskibe og et stort antal sømænd på tre år.
I dag er hverdagen på Hanstholm Fyr knapt så drabelig, men udsigten fra fyret på den høje skrænt er lige så dramatisk og imponerende, som den altid har været.
Fra toppen af fyret kan du lade dig opsluge af den unikke udsigt til såvel vand som land, og du kan ikke undgå at blive grebet af elementernes storhed - for uanset vejr er et besøg i fyrets top helt enestående.
Se Vesterhavets grådige rasen på sikker afstand, mærk naturens kræfter og hør vindens uophørlige hylen på vindblæste dage. Eller nyd kigget til det venligt blinkende blå havvand og solens stråler på klitheden lyng på blide forårs- og sommerdage.
Spiseplads og kunstudstilling
Ved den gamle fyrmesterbolig, som ikke længere er beboet i dag, finder du en charmerende lille have.
Her er læ for vestenvinden, og på varme sommerdage giver havens træer en sval skygge.
Nyd din medbragte mad og tag et velfortjent hvil, inden turen går videre ud i den nordlige del af Nationalpark Thy - eller på videre opdagelse i Hanstholm Fyrs øvrige tilbud.
Af og til udstiller nemlig lokale kunstnere deres værker i fyrets tilbygninger.
Interesseret i flere idéer?
Saml inspiration til din sommerhusferie i Thy - få overblikket over vores idéer til oplevelser og attraktioner her.