Har du allerede oprettet en profil til Mit Feriepartner? Log ind på Mit Feriepartner.
Mærk historien i Sydøstjylland
Historien er allestedsnærværende
Tag på en rejse tilbage i tiden og kom helt tæt på historien, når du er i sommerhus i Sydøstjylland.
Uanset hvorhen du bevæger dig, møder du områdets helt særlige historie, der rummer et af de vigtigste kapitler i Danmarkshistorien, og som altid har været dikteret af Sydøstjyllands geografi som grænseland - på godt og ondt.
Besøg de aktive og levende museer, hvor du kan prøve at stå midt i en krigszone fra 1864, gyse ved feltkirurgens beretninger og iagttage nogle af Danmarkshistoriens vigtigste monumenter.
Du kan tage med til middelalderens ringridning, der i dag har karakter af såvel rytter- som folkefester, og så kan du gå på opdagelse i den rige lokalhistorie på de majestætiske slotte og slotsruiner.
Glæd dig til fængende historiske oplevelser for store og små - her er du ikke blot passiv tilskuer til historien, men du bliver en aktiv del af den.
Historiecenter Dybbøl Banke
Kanonerne buldrer, signalhornet gjalder, og sårede soldater bæres væk mod lazarettet i en fart.
Kom helt tæt på et af Danmarkshistoriens vigtigste slag på Historiecenter Dybbøl Banke, lige uden for Sønderborg, hvor du træder direkte ind i de dramatiske dage under krigen i 1864.
Oplev krigens hverdag
På Historiecenter Dybbøl Banke bliver du ekspert i et helt centralt kapitel i Europas historie, for her er historien levendegjort og tilgængelig for store som små.
Lev dig ind i 1864-krigen, når du pludselig befinder dig midt i bombardementet af Dybbølstillingen blandt danske soldater, der kryber sammen i løbegraven.
Gå på opdagelse i det historisk korrekte skanseanlæg, hvor du kan opleve de to dystre krudtmagasiner af svær beton, støbe dine egne kugler og søge dækning i skansens beskyttelsesrum, det kæmpestore blokhus.
Eller hvad med at kigge ind i barakkerne i soldaterbyen bag fronten, hvor de trætte mænd hvilede ud mellem blodige kampe?
Her kan du bage dine egne pandekager, som soldaterne gjorde det, skrive et brev med pen og blæk eller prøve at telegrafere fra postkontoret.
På Historiecenter Dybbøl Banke venter dig spændende, underholdende og dramatiske oplevelser - perfekt til et brag af en ferieoplevelse.
Koldinghus
Bygget midt i 1200-tallet har Koldinghus igennem århundreder været et af Danmarks vigtigste slotte med flere funktioner - kongelig residens, sæde for den lokale statsadministration og grænseborg mellem kongeriget Danmark og Slesvig.
Over to skæbnesvangre dage i 1808 brændte Koldinghus, og længe stod slottet som ødelagt ruin.
Men fra 1970-92 gennemførtes en radikal restaurering af slottet, og den dag i dag kan du opleve et autentisk genopført Koldinghus, der tydeligt bærer præg af skiftende tiders vidnesbyrd og byder på en fascinerende kontrast af nyt og gammelt.
Restaureringen har da også vundet international anerkendelse, og det imponerende ydre er en seværdighed af stor historisk og arkitektonisk værdi.
Enestående kulturhistorie
Også inden døre venter oplevelser i verdensklasse.
Koldinghus er en del af Kongernes Samling, der også omhandler steder som Rosenborg og Amalienborg. På Koldinghus finder du skiftende særudstillinger – ofte med et royalt islæt som ”Kronprinsesser gennem tiden”, ”Dronningens Broderier” og ”Flora Danica”.
Desuden byder Koldinghus på aktiviteter for hele familien i skolernes ferier, koncerter, foredrag, julemarked og et kongeligt udklædningsværksted.
Kongernes Jelling
Rejs over 1.000 år tilbage i tiden på oplevelsescentret Kongernes Jelling - til dengang, hvor vikingerne herskede i Jelling, hvor vikingekongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand satte to runesten her, og hvor Harald samlede Danmark til ét rige.
Besøg verdensarven
Fra oplevelsescentrets tagterrasse kan du skue ud over det storslåede monumentområde, der er på størrelse med 20 fodboldbaner, og hvis monumenter markerer grundlæggelsen af den danske nation.
Her kan du se de to verdensberømte runesten, Jellingstenene, to kæmpehøje samt Jelling Kirke, der hver især blev rejst for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige, og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark.
Jellingstenene og Jelling Kirke er siden blevet optaget på UNESCO's verdensarvsliste, der hædrer kultur af højst bevaringsværdig værdi og historie af stor betydning.
Monumentområdet huser også en skibssætning og et palisadehegn på 1,4 kilometer, og igennem digitale kikkerter kan du se, hvordan Jelling så ud for mere end 1.000 år siden.
Kom tæt på vikingernes liv
Indenfor på oplevelsescentret kan du få et unikt og levende indblik i Jellings spændende historie og i vikingernes liv og levned.
Her venter dig nemlig en interaktiv, digital oplevelsesverden med fortællinger om Danmarks vikingekonger, rigets samling og kristendommens indførelse.
Træd ind i Gorm den Gamles gravhøj, gys over vikingernes brutale ofringer, oplev de sværdsvingende krigeres genopstandelse i gudernes Valhal og vær med på sidelinjen i vikingernes hverdag.
Sønderborg Slot
Sønderborg Slot, bygget i 1200-tallet, var en af rigets stærkeste fæstningsværker i middelalderen med et ringmursanlæg, hjørnetårne og flere murede bygninger.
Det var i denne store borg, at kong Christian 2. sad fængslet i årene 1532-1549, efter han var blevet væltet af tronen.
Fra middelalderborg til renæssanceslot til kaserne
I 1550'erne blev borganlægget bygget om til et firefløjet slot i renæssancestil med tårne og prydgavle, og det var ved denne lejlighed, at slotskirken blev anlagt.
Kirken fik navnet Dronning Dorotheas kapel, fordi hun indrettede og dekorerede den, og i dag er den en af Europas få bevarede fyrstekirker fra reformationstiden og byder på Danmarks ældste interiør i ren renæssancestil.
Efter krige og forfald blev slottet ombygget i barok stil for senere at blive først dansk kaserne, så preussisk infanterikaserne, og til sidst blive solgt til den danske stat og gennemgribende restaureret.
Sønderborg Slot i dag
Når du i dag besøger det idyllisk beliggende Sønderborg Slot bliver du inviteret indenfor til en interessant rejse udi Sønderjyllands historie og kulturhistorie.
Sønderborg Slot huser nemlig Museum Sønderjylland, der belyser områdets historie fra middelalderen frem til nutiden med særlig vægt på mødet mellem nationer og sprog og kultur i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.
Du kan også gå på opdagelse i betagende kunstsamlinger, især af ældre sønderjysk kunst, ligesom du kan kigge ind i den imponerende riddersal.
Christiansfeld
Midt i Sydøstjylland ligger den lille by Christiansfeld, der er grundlagt i 1773 som en brødremenighed, hvilket stadig præger byens arkitektur her i det 21. århundrede.
Det er selvsamme arkitektur, der har fået Christiansfeld på UNESCOs Verdensarvsliste i 2015. Hvis du selv vil opleve den unikke arkitektur, kan du planlægge din byvandring via Christiansfeld Centret
Brødremenigheden har også gjort Christiansfeld berømt for sine honningkager. Det var en parykmager fra en tysk brødremenighed, der ikke havde held med at sælge parykker, der havde en opskrift på honningkager som han satte i produktion.
Der laves stadig honningkager efter den originale opskrift hos to bagerier i Christiansfeld
Sønderjyllands ringriderfester
Ringridning har rødder tilbage til middelalderen, hvor riddere oprindeligt dystede mod hinanden på hesteryg.
Sidenhen blev modstanderen udskiftet med en ring, og den slags ridderturneringer er en tradition, der især har hængt ved i det sønderjyske.
I Sydøstjylland afholder enhver by med respekt for sig selv en ringriderfest hvert år hen over sommeren, og især i de større byer har de karakter af folkefester, der varer flere dage.
Både imponerende ridderdyst, storslået rytteroptog, musik, tivoli, ringriderpølser og øltelt står på programmet, når hele byen samles til ringriderfest.
Nordens største ringriderfest
I Sønderborg løber Nordens største ringriderfest af stabelen over fire dage omkring den anden weekend i juli.
Oplev det store, farverige rytteroptog fredag og søndag - både før og efter dagens dyst på ringriderpladsen - der udgår fra Sønderborg Slot.
Det er et imponerende virvar af sanseindtryk med lyden af nationale og internationale marchorkestre og hestenes klapren på brostenene, lugten af hest, der hænger luften og synet af hestetrukne musikvogne, smukke heste og, ikke mindst, cirka 500 ryttere.
Optoget snor sig gennem byens gader og ender på ringriderpladsen, hvor du kan se prestigefyldte kamp om at blive ringriderkonge eller -dronning udspille sig.
Festligheder for alle
Sønderborgs ringriderfest er ikke kun for de heste- og historieintereressede.
I løbet af alle fire festdage - fredag, lørdag, søndag og mange - kan store som små nemlig tage del i et væld af festligheder, og blandt andet cykelringridning for børn, kaffebord for seniorer og mandagens herrefrokost med op til 1.400 deltagende mænd er populære tilløbsstykker.
Desuden kan du forlyste dig i pladsens karruseller, stille sulten med en velkendt ringriderpølse og starte festen i øl- og danseteltet, når mørket falder på.
Aabenraa ringriderfest
Også Aabenraa kan bryste sig af at være vært for en af de største ringriderfester i Sydøstjylland, og her forløber folkefesten over hele fem dage.
Foruden at beundre spektakulær ringridning og de mange forskellige størrelser og farver heste, kan du gøre et kup på kræmmermarkedet,
Hvad kan du opleve i Sydøstjylland?
Kan du ikke få nok af Skagen, og vil du opleve mere af det pragtfulde område? Find flere idéer til din sommerhusferie her.