En bid af Sydøstjylland

Mad- og smagoplevelser i lange baner venter dig i Sydøstjylland. Her finder du lækre, lokale råvarer, charmerende gårdbutikker, verdensberømte honningkager og et traditionsrigt kagebord
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

Smag på Sydøstjylland

Sydøstjylland er for mange symbol på velkendte gastronomiske kvalitetsprodukter og gamle, traditionsrige opskrifter - og hvis du endnu ikke har smagt egnens velkendte spegepølse og sønderjyske rugbrød, så er du kommet til det helt rette sted.

I Sydøstjylland kan du gå ombord i et væld af madoplevelser, der bringer dig tæt på den lokale identitet og langt tilbage i historien.

Hvis du er typen, der elsker at smage på det steder, du besøger, så kunne du ikke have valgt et bedre sted til din sommerhusferie.

Egnens delikatesser

Sydøstjyllands geografiske forhold har gennem tiderne skabt ideelle betingelser for udviklingen af et exceptionelt varieret køkken med gamle traditioner samt inspiration fra syd.

Den fede muld i øst giver god landbrugsjord til dyrkning af friske råvarer, og det omkringliggende hav byder på utallige muligheder for at lande friskfanget fisk.

Inspiration fra naboen i syd

Desuden betyder nærheden til Tyskland og årene under tysk herredømme en kraftig tysk indflydelse på det sønderjyske køkken.

Da Danmark tabte krigen i 1864, blev Sønderjylland en lille fjern provins i det store tyske rige.

Det medførte, at de danske indbyggere begyndte at værne særligt godt om deres fødevaretraditioner, men inspiration fra det tyske køkken kunne ikke undgås. Blandt andet slog tyske slagtere sig ned i området og medbragte stolte traditioner for pølser og røgvarer.

Det betyder, at egnens specialiteter inkluderer kålretter, røgvarer og skinker - for ikke at tale om de sønderjyske pølser, der rummer både kålpølser, ringriderpølser og leverpølser.

Et multikulturelt køkken

Men også verden omkring os har sat sig dybe spor i egnskøkken, og de mange langfartsrejser til Østen, der blandt andet afgik fra Aabenraa, betød, at søfolkene tog både krydderier og inspiration med sig hjem.

Således har det sønderjyske egnskøkken også tydelige orientalske spor, og her kan du smage krydderier som muskat, karry og safran, der bruges i langt større udstrækning end i andre danske områder.

Det sønderjyske kaffebord

Det overdådige sønderjyske kaffebord, som nærmere er et bugnende kagebord, er også en rest fra tiden under tysk herredømme.

Her mødtes de danske sønderjyder i forsamlingshuse for at holde møder og synge danske sange, og fordi de tyske myndigheder ikke ville give spiritusbevilling til forsamlingshusene, mødtes man i stedet til kaffebord. 

Efterhånden udviklede kaffebordet sig til et overflødighedshorn af velsmagende, imponerende kager, og der opstod nærmest konkurrence mellem husmødrene. Hvem kunne medbringe den smukkeste kage? Hvilken kage smagte allerbedst?

Af denne årsag har det sønderjyske kaffebord altid være præget af høj kvalitet og mange forskellige kager, og det er grunden til, at du i dag kan mæske dig i et hav af forskellige kager.

Sæt for eksempel tænderne i den berømte sønderjyske rugbrødslagkage, brødtorten, de himmelske vafler med et smukt mønster og det spøjse navn "Gode Råd", eller smørbagte småkager, der får mundvandet til at løbe.

Du kan sætte dig ved det veldækkede sønderjyske kagebord mange steder i området.

Sydøstjyllands berømte honningkager

Når du er i Sydøstjylland skal du også unde dig selv et smut forbi verdensarvbyen Christiansfeld, hvor Danmarks vel nok mest berømte honningkager har hjemme.

Siden slutningen af 1700-tallet har Christiansfeld været kendt som byen, der leverede honningkager til hele Danmark, og de bløde, brune kager er også nået ud over Danmarks grænser.

Det er en autentisk smagsoplevelse, der venter dig, når du sætter tænderne i en saftig honningkage i historiske rammer i Christiansfeld.

Besøg blandt andet det traditionsrige Brødremenighedens Honningkagebageri, der har bagt christiansfelder-honningkager helt fra starten.

På jagt i gårdbutikkerne

Når du har fået stillet din søde tand ved kaffebordet og i Christiansfeld, kan du tage på tur i de sønderjyske gårdbutikker, hvor du kan få fingrene i egnens specialiteter til spisebordet i sommerhuset.

Sydøstjylland er et mekka af lækre specialiteter, og i de ofte økologiske gårdbutikker, der ligger spredt med løs hånd i det sønderjyske, er høj kvalitet og godt håndværk i højsædet.

Køb ind af det store udvalg af sprøde grøntsager, friskplukkede fra den fede muld, solmodne danske bær, mørt, økologisk okse- og svinekød, friske æg hjemmebrygget specialøl og meget mere.

Luk