Christiansfeld

Lad den særlige stemning og den fascinerede historie overmande dig i Christiansfeld - et levende kulturminde midt i en moderne by og ét af Danmarks syv verdensarvssteder
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

Sydøstjyllands verdensarv

I 1773 byggede man på en mark i Jylland en by helt op fra bunden.

Den fik navnet Christiansfeld og blev anlagt som koloni for den kristne brødremenighed omkring en central plads med to parallelle gader.

Her kunne og skulle kristne leve efter deres tro - også fysisk. Og således skulle mænd bo i den ene siden af byen, mens kvinderne boede i den anden side, mens de skulle være fælles om alt, både det åndelige og det praktiske.

Landets første byplanlægning

Som den første by i Danmark blev Christiansfeld først udtænkt efter en streng byplan og derefter systematisk opbygget.

Byen adskiller sig altså fra mange andre danske småbyer, der er opstået gradvist og lidt mere ad hoc. 

Den strenge byplanlægning resulterede også i, at Christiansfeld blev et klasseeksempel på en by, der koblede arkitektur og æstetik med religion.

Nutidens Christiansfeld

I dag står Christiansfelds huse som dengang, og du mærker en helt særlig stemning bølge i luften, når du besøger den charmerende by.

Den velbevarede gamle bydel fortæller en helt unik historie om en by, dens mennesker og deres drømme.

Og faktisk regnes byen for at være den smukkest bevarede af de gamle brødremenighedsbyer i Europa, som Christiansfeld i høj grad er inspireret af.

På en byvandring igennem byens kan du således se fælleshuse, korhuse, huse for menighedens enker og ugifte mænd og kvinder, skoler, handelshus, familiehuse med værksteder og Brødremenighedens Hotel - bygninger, der den dag i dag stadig har en funktion i det levende, moderne Christiansfeld.

Christiansfeld er verdensarv

Den 4. juli 2015 blev Christiansfeld udpeget som verdenskulturarv og blev dermed optaget på UNESCO's prestigefyldte verdensarvsliste.

Christiansfeld er i fornemt selskab på verdensarvslisten, der tæller i alt 1.028 verdenskulturarve i hele verden - heriblandt i alt syv danske - som er af særlig bevaringsværdig kulturel og/eller naturlig værdi.

Titlen som verdenskulturarv er et kvalitetsstempel i den absolutte elite, og efter en rundtur i den unikke gamle bykerne kan der næppe herske nogen tvivl i dit sind om, hvorvidt den titel er velfortjent.

Smag de berømte honningkager

Mest kendt er Christiansfeld dog nok blevet for sine honningkager, som har været en del af byen i næsten lige så lang tid som brødremenigheden.

I et par hundrede år har Christiansfeld været hele Danmarks honningkageleverandør. Kagerne blev bagt i Christiansfelds kakkelovne og distibueret til hele landet, hvor de blev solgt videre på blandt andet markeder.

Og det unikke håndværk lever endnu. Hele fire steder i byen kan du sætte tænderne i en saftig honningkage - Brødremenigheden Honningkagebari, Honningkagehuset, Honningkage-caféen og Donslund Vine.

Danmarks hyggeligste vinfestival

Hele byen summer af liv og stemning hvert år den første weekend i august, når Christiansfeld Vinfestival løber af stabelen.

Her omdannes den historiske bykerne til et vaskeægte vinkmark, hvor du kan smage på vine i alle former, farver, størrelser, procenter og smage og fra alle verdens afkroge.

Hvad enten du er vinentusiast til fingerspidserne eller bare vil have en hyggelig stund ved de lange borde i skyggen af de store parasoller, så er vinfestivalen et must, hvis du er i sommerhus i Sydøstjylland i den weekend.

Tag på byvandring

Hvis du vil helt tæt på Christiansfelds unikke historie og være sikker på, at du ikke går glip af noget, så kan du tage på guidet byrundvisning til lyden af den inspirerende guides spændende fortællinger.

Kom rundt i alle byens interessante afkroge og hør historier om brødremenigheden, honningkagerne og byplanlægningen.

Du kommer ind i brødremenighedens kirke, ligesom turen også går forbi byens kirkegård, Gudsageren.

En imponerende kirkegård anlagt i korsform med brede, vinkelrette gange, indrammet af majestætiske lindetræer, hvor de afdøde hviler på samme måde som byen er opbygget - mændende på den ene side og kvinderne på den anden.

Du kan sagtens selv færdes i byen, hvis du ikke vil på guidet tur - de store seværdigheder er ikke til at tage fejl af, og så er der tid til at stoppe lige præcis dér, hvor du har lyst.

Luk