Gøteborg

Sveriges næststørste by åbner dørene til en fortryllende blanding af natur og byliv. Skærgården er lige uden for døren, og det hyggelige centrum rummer grønne oaser, historie og et rigt kultur- og butiksliv
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

Byliv og kultur, skærgård og natur

På trods af, at Gøteborg med sine godt 500.000 indbyggere er Sveriges næststørste og Skandinaviens fjerdestørste by, føles den ikke som en larmende storby.

De idylliske kanaler, smukke bygninger, livlige kvarterer, mange grønne områder og den guddommeligt smukke skærgård inden for nær rækkevidde gør Gøteborg til en indbydende, afslappet og anderledes storby, hvor du kan bruge mange hyggelige timer af din sommerhusferie.

Samtidig er afstandene små, og den kollektive trafik tager dig hurtigt og smertefrit fra caféhygge, shopping og seværdigheder til golde klipper, glitrende indsøer og susende lunde.

Gøteborgs historiske kanaler

I tidernes morgen - helt tilbage i 1621 - blev Gøteborg grundlagt af hollændere, som tog kanalbygningen fra deres hjemland med til den svenske by ved Göta Älvens udløb.

Charmerende kanaler løber på kryds og tværs af den smukke by og har givet Gøteborg tilnavnet "Nordens Amsterdam". Høje voldgrave flankerer kanalerne, og det er også i Gøteborg, at den 190 kilometer lange Göta Kanal har sin start.

Det er en stemningsfuld oplevelse at spadsere langs kanalerne, hvor du finder mange af byens seværdigheder, og hvor også et sprudlende liv udspiller sig fra restauranter, caféer og rekreative områder.

En oplagt måde at se Gøteborg på er fra vandsiden. Kanalcruiseren "Paddan" sejler dig rundt i Gøteborgs havn, forbi Operahuset og flere arkitektoniske perler - for ikke at glemme de mere end 20 broer, båden skal under.

Gamle Haga er et hit

I Gøteborgs mangeartede kvarterer gemmer sig mange guldkorn, og du er aldrig længere væk end en gåtur eller en kort sporvognsrejse fra en ny bydel med sin egen unikke charme.

Haga-kvarteret er en af Gøteborgs ældste bydele og var tidligere et slidt arbejderkvarter. I dag er det en atmosfærefyldt, livlig og idyllisk verden af brosten, bilfri gader og Gøteborg-typiske træhuse. 

Her kan du gå en tur ned ad gågaden, Haga Nygata, der bugner af fristende indretnings- og modebutikker, specialbutikker og skæve forretninger.

Når kaffetørsten melder sig, er der ikke langt til nærmeste hyggelige café. På Café Husaren kan du for eksempel varme dig på en traditionel Hagabulle - en stor kanelkage - og en kop kaffe.

Om sommeren summer strøget af liv, når caféerne rykker udenfor og inviterer på forfriskende læskedrikke og appetitvækkende retter.

Byens andre perler

Dagens arbejderkvarter finder du i Järntorget og de fire Långgatorna, som går ud fra torvet.

Tilbagelænet stemning, pubs og afslappet natteliv, alternativ kultur og trendy restuaranter er kodeordene for Gøteborgs "Vesterbro", så hvis du leder efter en teatertur, en koncert eller en god afslutning på dagen er det her, du skal hen.

Storbystemningen står Kungsportsavenyn for. Avenyn, som den i daglig tale kaldes, er Gøteborgs paradegade, der med lidt god vilje kan minde om Paris' Champs-Elysées.

Smukke træer kanter den brede gade, hvor restauranter ligger side om side med stormagasiner og populære natklubber, og det er et sanseindtryk uden lige at bevæge sig op og ned af den boulevard-lignende gade.

Sidst, men ikke mindst, kan du i Eriksberg & Lindholmen mærke brisen fra floden i det tidligere skibsværftsområde, der er i dag er omdannet til en moderne bydel med brede kajer, restauranter, caféer og teatre.

Seværdigheder

Et af byens måske besynderligste bygningsværker finder du i den imponerende Fiskekirken på kanten af kanalerne.

Modsat hvad navnet og udseendet antyder, er Fiskekirken ikke en kirke, men et fiskemarked af højeste kaliber, hvor du kan sætte tænderne i alt godt - og friskt! - fra havet.

Også det imponerende Gøteborg Stadsmuseum, der har hjemme i en historiske bygning fra 1750, er et besøg værd.

Her kan du fordybe dig i Sveriges næststørste kunstsamling, udstillet i den ene smukke sal efter den anden.

Samlingen rækker helt tilbage til 1400-tallet og byder på såvel interntional om nordiske flere nordiske - blandt andet af Edvard Munch og P.S. Krøyer.

Grønne oaser

Tag en pause fra storbyens puls og mange indtryk i en af byens grønne oaser, hvor du finder plads til afslappende gåture, smukke blomster og en nærmest zen-agtig stemning. 

Den største park er Gøteborg Botaniska Trädgård, og med sine intet mindre end 16.000 imponerende planter og vækster anses den for at være en af Europas fineste botaniske haver.

Glæd dig til en hyggelig gåtur i havens unikke blanding af skovstrækninger, lysninger med flimrende sol, plæner, hvor du kan tage et velfortjent hvil, og temainddelte haver.

I centrum af Göteborg finder du også et grønt paradis i form af Trädgårdsföreningen, en smukt bevaret park fra 1800-tallet med tusindvis af roser og et magisk palmehus med eksotiske vækster.

Forlystelsernes konge

Flyvende tekopper, pariserhjul, radiobiler, vandsprøjt og Nordens største rutsjebane i træ, Balder, venter dig i Nordens største forlystelsespark, Liseberg.

Liseberg ligger få kilometer fra Gøteborgs centrum, så når du har fået stillet din kultur- og shoppetrang, kan du og familien sætte jer til i rette i de mere end 36 vilde forlystelser.

Glæd dig til underholdning og kildren i maven - og når fart og højde bliver for meget for dig, kan du beundre de mange blomster, der smukt pryder parken.

Den vestsvenske skærgård

Langs med Gøteborgs kyst breder skærgården sig som en perlerække af små øer og skær. 

Skærgården er synonym med glatte, vejrbidte granitklipper, så langt øjet rækker, maleriske små fiskerlejer, blændende strande og en velsignet stilhed.

Kort sagt byder en dagstur til skærgården på naturoplevelser langt ud over det sædvanlige - og kun et stenkast fra Gøteborg.

Erstat storby med ø-stemning

Det tager dig ikke mange øjeblikke at komme fra centrum med sporvogn til skærgårds-stoppestedet Saltholmen.

Her kan kan du hoppe ombord på en af de små færger, der sejler dig ud til nogle af skærgårdens større paradisøer - Vrångö, Donsö, Styrsö eller Brannö - der byder på ægte ø-idyl, smalle veje og smukke, gamle huse.

Og når sulten melder sig er nogle af verdens allerbedste skaldyr og østers inden for rækkevidde.

På opdagelse i skærgården

Du kan også begive dig ud i skærgården på egen hånd og nyde det bjergtagende landskab fra vandsiden. For dig med hang til havkajak er den vestsvenske skærgård et absolut must.

Forestil dig at glide lydløst afsted på det spejlblanke hav langs med kysten, mens du nyder intet andet end stilheden, dit rejseselskab og den skærende kontrast mellem det forrevne landskab og det rolige vand.

Måske passerer du en sovende sæl, og hvem ved, om det næste picnicsted venter lige om hjørnet?

Luk