Glasriget i Småland

Måske har du hørt om Orrefors og Kosta Boda? Begge har de hjemme i Sveriges glashovedstad, "Glasriget", der huser mere end 13 store glasværker og en lang række mindre glasværksteder
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

En verden af glas

I Kalmar Län i Småland venter en fortryllende vildmark med tætte skove, stenblokke i alle størrelser, tusinder af søer og lige så mange øer.

Men midt i dette eventyrlandskab befinder sig også Glasriget, en samling af mere end 13 glasværker, der har fremstillet verdensberømt glaskunst og glasbrugskunst siden 1742.

Kombinationen af fascinerende håndværk, design af international klasse og unik atmosfære og stil hos de forskellige glasværker har gjort Glasriget til en af Sveriges største turistattraktioner - et must-see, når du er i sommerhus i det sydsvenske.

Kig indenfor i glasværkerne

Både store og mindre glasværker gør sig gældende i Glasrigets idylliske omgivelser.

Af de store glasværker er de mest kendte Kosta Boda og Orrefors. De producerer kunstglas i store mængder, som er formgivet af en kunstner eller designer, og det er veletablerede navne på den internationale glasscene.

Du kan også besøge mere beskedne glashytter, hvor kun én eller ganske få glaskunstnere selv står for design, produktion og salg.

Uanset størrelsen på glasværkerne er du velkommen indenfor i en betagende verden af glas.

Her kan du på helt tæt hold være vidne til den fantastiske proces, det er, når de dygtige glaspustere forvandler de glohede glasmasser til krystalglas og kunststykker i alle former og farver. 

Og så kan du altid få fingrene i et smukt glasunikum, for i glasværkernes og -hytternes butikker er der gode tilbud at hente.

Glaspuster for en dag

Men hvordan er det egentlig at håndtere den sirupslignende masse, og hvordan får du lige præcis den form på glasset, som du ønsker dig?

Et besøg i Glasriget giver dig mulighed for selv at afprøve dit talent inden for glaspusteri, og hos de fleste glasværker kan du under kyndig vejledning af en professionel glaspuster se dit mesterværk tage form.

Vil du have et fad, en vase, en glasfigur eller et smukt glas med hjem?

Kun fantastien sætter grænser, og det er en uforglemmelig, nærmest magisk, oplevelse for hele familien at stå i de varme værksteder og formgive den glødende masse.

Sveriges ældste glasværk

Hos Kosta Glasbruk har glaspusterne og ovnene været i gang siden 1742, og det gør glasværket til Sveriges ældste.

Placeret i smørhullet af Glasriket - områdets officielle svenske navn - er Kosta Glasbruk et stykke svensk kulturhistorie.

Her har glaspustere, under varemærket Kosta Boda, igennem generationer forfinet det ædle håndværk og leveret masser af moderne klassikere.

Kom tæt på glaskunsten

Gå på opdagelse i Kosta Glasbruks værksteder, hvor store svenske formgivere har arbejdet har pustet glas igennem flere århundreder og lad dig betage i den store udstillingshal.

Her kan du blive klog på glasværkets lange historie og fordybe dig i smukke, finurlige, skæve og dragende værker af glas i alle former og farver.

Den dag i dag producerer Kosta Boda stadig unik glaskunst, der pynter i mange hjem verden over.

Får du lyst til at få et unikum med hjem, kan du i Kosta Bodas outletbutik finde lige præcis din favorit blandt både første- og andensorteringsprodukter i vidt forskellige formsprog.

Hyttsill-traditionen 

Du kan nok ikke undgå, at sulten melder sig efter de mange indtryk i Glasrigets fascinerende værker og hytter.

Heldigvis er hjælpen nær, for du kan opleve det traditionelle og hyggelige Hyttsill og mætte maven på én og samme tid.

Hyttsill er en tradition, der stammer fra det 18. århundrede, hvor glashytterne var samlingspunkt for egnen, og hvor kolleger, jægere og vagabonder samledes til et måltid mad.

Når glaspusterne går hjem, bliver de lange plader i de smålandske glashytter den dag i dag stadig dækket op, og du kan nyde lækre Småland-delikatesser tilberedt på eftervarmen fra de store glasovne.

Stil sulten med stegte salte sild, Isterband - en slags pølse med svinekød og kartofler - bacon og ægte smålandsk ostekage hos blandt andet Kosta Glasbruk, Orrefors, Pukeberg og Målerås glasværker, og nyd den hyggelige atmosfære i værkstederne.

Velbekomme!

Foto: VisitSweden, Tina Stafrén

Luk