Har du allerede oprettet en profil til Mit Feriepartner? Log ind på Mit Feriepartner.
Seværdigheder i Skagens natur
Skagens skatte
I Skagens unikke landskab gemmer sig interessante seværdigheder, der lader dig komme tættere på Skagens kulturhistorie og identitet.
Besøg to af byens prominente fyrtårne, Det Grå Fyr og Det Hvide Fyr, der tager dig op i højderne og byder dig indenfor til henholdsvis formidling om Grenens rige fugleliv og kunstudstillinger.
Du kan også tage forbi Den Tilsandede Kirke i Skagen Klitplantage, der vidner om de barske vind- og vejrforhold på disse kanter, og som for mange er symbolet på Skagen.
Eller du kan blot nyde den fantastiske natur i og omkring Danmarks nordligste by, der byder på den ene pragtfulde badestrand efter den anden.
Det Grå Fyr
Siden 1858 har det smukke Skagen Fyr - eller Det Grå Fyr, som det hedder i folkemunde - tronet med sine 46 meter midt på Skagens Odde.
Her blev det placeret, så der var lige langt til de to farvande Skagerrak og Kattegat, men da Skagens Odde er under konstant forandring, ligger fyret i dag kun få meter fra Kattegat.
Bygget som afløser for Det Hvide Fyr, lyste Det Grå Fyr for første gang den 1. november 1858 efter at have været fire år undervejs.
Besøg toppen af fyret
Med sine 46 meter er Det Grå Fyr Danmarks næsthøjeste fyr, kun overgået med én meter af Dueodde Fyr på Bornholm.
Og der er da også langt til fyrets top, som du kan besøge for et imponerende kig ud over landskabet. 210 trin er der, helt nøjagtigt.
Men orker du at tage den lange tur op ad den murede vindeltrappe, der snor sig som en hul cylinder, bliver du belønnet med den mest fabelagtige udsigt over Skagen by, Kattegat, Skagerrak og byens strande.
Her kan du også beundre fyrets roterende linse, der, selvom den i dag står stille, er ganske imponerende med sin vægt på mere end to tons.
Skagen Fuglestation
I 2014 overtog Naturstyrelsen Det Grå Fyr, og i stedet for at lede skibe sikkert forbi Skagen, skal det historiske fyrtårn nu huse et fugleoplevelsescenter og et ornitologisk forskermiljø.
Det Grå Fyr og dets tilstødende bygninger er pt. under restauration, og i 2017 genåbner det som formidlingscenter for områdets fugle- og naturliv, hvor du kan opleve på allernærmeste hold, hvorfor Grenen er så unikt et sted for trækfugle i Nordeuropa.
Få steder i Danmark kan nemlig fremvise en så stor mangfoldighed af fuglearter som Skagens Odde, hvor cirka 360 fuglearter er registreret.
Den Tilsandede Kirke
Op af sandet i Skagen Klitplantage stikker et ensomt, hvidt kirketårn midt ude i de øde klitter.
Tårnet er de tilbageblevne rester af kirken, der engang hed Sct. Laurentii kirke, og som fra slutningen af 1300-tallet til 1795 var Skagens sognekirke.
I dag er kirken bedre kendt under navnet "Den Tilsandede Kirke" og er et bevis på, at den sandflugt, der gennem mere end 200 år lagde store dele af Nordjyllands landskab øde, også havde en ødelæggende kraft på disse kanter.
Vandreklittens bytte
Gennem 1700-tallet blev kirken gradvist dækket af flyvesand, og da det blev sværere og sværere for de tro kirkegængere at komme frem til kirken ved gudstjenester, måtte man opgive at bruge den.
I 1795 blev kirken endegyldigt lukket, og kirkeskibet blev revet ned.
Det formodes, at gulvet, alterbordet og døbefonten stadig befinder sig under sandet, men den eneste synlige rest af Sct. Laurentii kirke er det fredede kirketårn, der skyder op af de stadigt voksende sanddynger.
Besøg Den Tilsandede Kirke
Det ensomme kirketårn er et populært udflugtsmål for gæster og lokale, og der ér også et eller andet over at befinde sig ved det efterladte kirketårn midt ude i ingenting blandt fyrretræer, klitroser, marehalm, lyng - og sand.
I dag kan du kigge ind i Den Tilsandede Kirke fra den lille tremmedør, og du kan også få en fornemmelse af den gamle kirkes størrelse.
Kirkeskibets placering er nemlig markeret med røde pæle, ligesom de kendte dele af den gamle kirkegårdsmur også er afmærket.
I sommerhalvåret - hver torsdag fra slut juni til midten af august - arrangerer Skagen Kirke stemningsfulde friluftsgudstjenester ved Den Tilsandede Kirke.
Det Hvide Fyr
Danmarks første murede fyrtårn finder du i Skagen.
Bygget i 1747 er Det Hvide Fyr et stykke danmarkshistorie, som du kan besøge for en formidabel udsigt, kunstoplevelser og fornemmelsen af historiens vingesus.
Et fyr med flere funktioner
Det 21 meter høje fyr var i lidt over hundrede år Skagens karakteristiske sømærke, der hjalp søfarende sikkert på vej, men i 1858 blev det afløst af det mere end dobbelt så høje Skagen Fyr, der blev placeret kun få kilometer væk fra Det Hvide Fyr.
Det betød dog ikke, at Det Hvide Fyr blev taget helt ud af drift.
I stedet for at advare søfolkene om kystlinjen blev Det Hvide Fyr signalstation, der ved hjælp af signalkugler fortalte skibene om de skiftende forhold på havet.
Det Hvide Fyr i dag
I dag, mere end 250 år efter dets opførelse, er Danmarks ældste fyr fredet.
Om sommeren kan du fordybe dig i skiftende kunstudstillinger af lokale kunstnere, og de utraditionelle rammer giver en ekstra dimension til din oplevelse af kunsten.
Du kan også komme op i toppen af fyret, hvor du kan nyde udsigten over vandet og byen og Skagens tre andre fyr; Skagen Fyr, Vippefyret og Skagen Vest Fyr.
Skagens strande
To have - to badeoplevelser
I Skagen finder du hele 60 kilometer lækker, hvid sandstrand med herlige klitter til leg og afslapning, indbydende badevand og fint sand til solbadning og sandslotbygning.
Det unikke ved Skagen er, at bademulighederne er exceptionelt varierede, fordi du både kan bade ved den barske vestkyst og den noget blidere østkyst.
Badning i Skagerrak
På Skagerraksiden indbyder de karakteristiske Vesterhavsstrande til timevis af leg og sjov på det brede, hvide sand.
Her er albuerum til såvel volleyball og strandtennis som til bygning af de smukkeste sandslotte.
Og så er badevandet helt i top; bølgerne er lidt større, vandet lidt dybere og strømmen lidt mere udfordrende end på østsiden, så badning her er et eldorado for den rutinerede vandløve.
Du skal dog altid udvise forsigtighed, for Vesterhavet kan være lumsk. Og så skal du være opmærksom på, at badning ved Grenens spids er strengt forbudt på grund af strømforholdene.
Hop i Kattegats børnevenlige bølger
På Kattegatsiden går det hele lidt mere stille for sig.
Bølgerne er små, vandet er lavt, vinden er blid og strømmen er svagere. Kattegatstrandene er perfekte for børnefamilien eller for dig, der bare gerne vil flyde stille rundt i det rolige vand.
I klitterne kan du være heldig at finde din helt egen private gryde, hvor du kan solbade i fred fra de andre strandgæster.
Og går du en tur på stranden ligger der ofte opskyllede strandskaller og konkylier og, hvis du har det helt store held med dig, rav.
Det Blå Flag
De Blå Flag, der vajer over en stor del af Skagens strande, vidner om badevand af højeste kvalitet og rene og pæne badestrande.
Sønderstrand på østkysten er en populær Blå Flag-strand, der har det gamle Vippefyr som smukt vartegn, børnevenlige bølger og en god beliggenhed tæt på byen.
Den naturskønne strand har været inspiration for mange Skagensmalere gennem tiden, og så er det her, byens Sankt Hans-bål tændes hvert år.
Også den klassiske Vesterhavsstrand Gl. Skagen kan prale af at være indehaver af Det Blå Flag.
Her kan du få en frisk dukkert i de til tider barske bølger, nyde den smukke solnedgang over Vesterhavet og blive blæst godt igennem på en travetur.
Lyst til mere Skagen?
Kan du ikke få nok af Skagen og vil du opleve mere af det pragtfulde nordjyske område? Find flere idéer til din sommerhusferie her.