Har du allerede oprettet en profil til Mit Feriepartner? Log ind på Mit Feriepartner.
Ferie i sommerhus på Samsø
På den skønne, danske ferieø, Samsø, er der oplevelser for alle og enhver
Helt særlig feriedestination
Ferien begynder allerede ombord på færgen. Der er noget særligt over at sætte sig ombord, drage afsted på vandet og ankomme til det hyggelige øsamfund, der skal danne ramme om din ferie.
...og Samsø har masser at byde på!
Så spænd hjelmen, og cykel øen rundt. Her kan du besøge lokale kunstnere, opleve hyggelige landsbyer og suge den smukke natur til dig. Er du vild med attraktioner og kulturtilbud, har Samsø også gode muligheder for det.
Skab minder i naturen
Holder du ferie på Samsø, får du naturen helt tæt på. Du er omgivet af hav til alle sider (du er aldrig mere end 4 km fra vandet!), og i den forbindelse er der flere smukke badestrande at vælge mellem. Er du mere til skov og bakker, byder øen også på rigeligt af dette. Faktisk er naturen på Samsø så varieret, at stort set alle naturformationer, der findes i Danmark, også er at finde her. Tag ud i det blå og oplev blandt andet:
Nordby Bakker: Langs Nordsamsøs vestkyst strækker sig vældige bakkeformationer, afbrudt og opdelt af tværgående dybe dale og smeltevandskløfter, som på Samsø kaldes for skår. Naturen her er helt unik og særligt smuk. Den indbyder til gode vandreture, hvorfor der også er adskillige vandreruter at begive sig ud på.
På en sådan tur omkring Møgelskår vil du højst sandsynligt møde græssende kvæg eller gutefår, der er en del af Samsø Kommunes naturpleje. Møgelskår har desuden et rigt planteliv, og især i sommerperioden vil den smukkeste palet af røde og hvide vilde blomster fryde dine øjne.
Samsøs skønne kyster: Drager du ud langs Samsøs fine kystlinje, møder du både dramatisk vildmark, masser af dyre- og planteliv og hyggelige havne.
Lad din tur gå forbi Besser Rev, som er et fem kilometer langt oversøisk stenrev. Revet udgår fra sydøen og danner en naturlig beskyttelse af den 20 km2 store Stavns Fjord. Besser Rev afgrænser fjorden fra et enestående fugleområde, og ornitologisk interesserede bør medbringe en kikkert for at studere de mange fugle nærmere.
Besøg også Sælvigbugten på vestsiden af øen, et yndet udflugtsmål for især børnefamilier, da vandet her er lavt og klart, samt actionhungrende surfere og optimistiske ravjægere. Her er nemlig gode forhold for alle tre kategorier.
Stavns Fjord: Stavns Fjord er en af de største naturoplevelser, som Danmark har at byde på. Her er smukt, så langt øjet rækker. Udforsk området, og sug den beroligende og dragende stemning til dig. Du vil møde både småøer, talrige holme, strandenge og uberørte kyststrækninger på din tur. Området har desuden et rigt plante- og dyreliv, hvor særligt fugle er synlige i massevis. Du kan også være heldig at se de legesyge, spættede sæler.
Mellem Stavns Fjord og Sælvigbugten finder man vikingetidens Panama kanal, nemlig Kanhave kanalen. Kanalen blev gravet på øens smalleste punkt på 500 m, så vikingerne lettere kunne sejle ind og ud af Stavns fjord. Herfra kunne vikingerne på Samsø kontrollere skibsfarten i både Store- og Lillebælt. Samsø var altså et centrum i vikingetiden, og det historiske vingesus mærkes stadig, når du besøger det smukke område.
Samsøs natur er noget, man på øen er stolt af - og det er med god grund. På Samsø deler beboerne gerne ud af deres viden om den omgivende natur, og her tilbyder de lokale gode muligheder for at lære mere om øen gennem god naturformidling. Så hvis du er vild med naturen, og slet ikke kan få nok, kan du med fordel besøge de følgende steder:
Samsø Naturskole: Naturvejledning er i centrum på Samsø Naturskole, der har en fantastisk beliggenhed lige ned til Stavns Fjord.
Naturskolen byder på både praktiske og teoretiske aktiviteter, der altid foregår i naturen for at øge din forståelse for naturens sammenhænge i Samsøs natur og miljø. Over sommeren er der en række aktiviteter for både børn og voksne, så hold øje med, hvad Naturskolen finder på i løbet af sommeren på deres Facebookside.
Er du vild med at slippe fantasien løs i køkkenet, og er du tilhænger af den moderne trend med at sanke og nyde mad, der skabes fra jord til bord? Så er Naturskolens botaniktur helt sikkert noget for dig. Her er der fokus på at bruge vilde planter i madlavningen.
Landkrabben: På Ballen Havn ligger Blå Flag-centret "Landkrabben" i den genkendelige, røde skurvogn. Formålet her er at udbrede kendskabet til havets plante- og dyreliv. Det er et hit hos familiens yngste. Her er der mulighed for at lære gennem aktiv deltagelse, ved eksempelvis at fange krabber fra den nærliggende bro og samle sten og tang.
Hyggelige landsbyer og autentiske havnemiljøer
Samsø er mere end blot skøn natur. Her finder du også en række hyggelige landsbyer, vor de lokale bor, så der er liv og lys i vinduerne hele året, hvilket betyder ren idyl og stemningsfyldt landsbyliv. Nogle landsbyer fungerer som en tidslomme, hvor et besøg minder om en vaskeægte tidsrejse. Landsbyen Nordby er blevet kåret til Europas bedst bevarede landsby.
Her er der fine bindingsværkshuse med stråtag og et flot klokketårn, som står midt i byen med sin gulmalede charme. I dag ringer frivillige kræfter stadig solen op og ned i klokketårnet i sommerhalvåret, samt weekender og i julen.
I Nordby kan du nyde en velsmagende frokost på et hyggeligt spisested, hvor de lokale råvarer er i top. Efter sådan et måltid er du sikkert veloplagt til at slentre videre rundt i byen - måske støder du på en ældgammel vandbrønd midt i bybilledet.
Besøg også landsbyen Ballen, som huser et unikt og autentisk havnemiljø. Havnebyen Ballen tiltrækker mange af øens gæster, for den hyggelige by summer af stemning og atmosfære. Om sommeren er Ballen den by på øen, hvor der er mest liv. Det er også her du finder øens natteliv og en del små koncerter om sommeren.
Stemningen på havnen er meget autentisk. Her kan du sidde og nyde en vaffelis alt imens du betragter lystbådene, der ligger til og stævner ud. Ballen huser også en række små, lokale butikker, der byder på mange fristelser. Her kan du smage lækre lokale råvarer eller spise dig mæt i nyrøgede fisk.
Samsø er en helt særlig perle, når det kommer til mad, og øen siges at være kendt for sine gode råvarer, som eksempelvis de populære samsøkartofler. Du kan både smage på råvarerne, når de tilberedes og serveres af øboerne selv, eller prøve kræfter med råvarerne på egen hånd, når du handler ind i de idylliske vejboder. Få flere tips til at smage på Samsø her.
Kan du ikke få nok af livlige havne, kan du også besøge den hyggelige havneby Langør. Den lidt isolerede beliggenhed gør Langør til et særligt sted, der er omkranset af hav og smuk natur. Om sommeren kan du nyde en frokost i solen og betragte havnemiljøet med både lystbåde samt lokale små fiskekuttere.
Når der tales om Samsøs byer, kommer du ikke uden om hovedstaden, Tranebjerg. Med ca. 810 indbyggere er det øens største by. Det sjove er, at byen er yngre end landsbyerne - og derfor meget anderledes i stilen.
Byen er øens administrative centrum med bl.a. kommunekontor og sundhedshus, med her er også et pulserende byliv, hvor du både kan slå dig løs i forretningsgaden, Langgade (hvor Feriepartners kontor også er placeret) eller lade batterierne op med en kop kaffe på en café.
Samsø bugner af kunst
På Samsø skal du ikke gå langt, før du møder en butik med lokale kunstnere. Skal du have en fin keramikskål med hjem som ferieminde eller gøre et lokalt fund, der skal være årets venindegave, så er Samsø stedet.
Både malere, skulptører, fotografer, tegnere, smykkedesignere, keramikere og billedkunstnere finder inspiration i den smukke, varierede natur og lyden af stilhed, der er så karakteristisk for ølivet.
Kom bare nærmere og besøg kunstnerne - de inviterer gerne indenfor og viser deres virke. Og hvem ved, måske bliver du selv inspireret til at starte en ny hobby? Er du bare den mindste smule kunstinteresseret, er nordøen et besøg værd.
En del af øens kunstnere holder nemlig til blandt den stråtrækte bondehusidyl i byen. Her kan du fordybe dig i Gurli Hansens dragende galleri med egne malerier, tegninger, postkort og plakater, ligesom keramiker Sigrid Hovmand tilbyder et unikt indblik i en kunsthåndværkers dagligdag i sit åbne værksted. Derudover kan du besøge Mårup Gruppens galleri, hvor der året rundt er skiftende udstillinger, der alle er værd at opleve.
Oplev Samsøs Energiakademi
Grøn energi er et allestedsnærværende emne, og det er der naturligvis en grund til. Den smukke natur på Samsø, skal passes på, og det kan grøn energi blandt andet hjælpe med.
En lang række forskellige industrier har taget stilling, og er gået ind i grøn omstilling med nye idéer og nye mål.
Det har man også på Samsø, hvor man ønsker at blive helt fri for fossile brændstoffer i 2030 - kan øen blive det? Hvis man spørger Samsø Energiakademi er svaret ja, og de arbejder hårdt hver eneste dag på at finde ud af hvordan.
Samsø Energiakademi er et projekthus, hvor der indsamles viden fra forskellige vedvarende energi-projekter rundt om på øen, lige fra vindmøller og halmfyr til rapstraktorer og solfangere.
Besøg stedet og bliv klogere på grøn energi. Energiakademiet åbner nemlig om sommeren for udstillinger for turister og energiinteresserede, og du kan her blive klogere på forskellige energiformer og se eksempler på de teknologier, der gøres brug af på Samsø. Oplev for eksempel et mini-solcelleanlæg, solfanger og vindmøller.
Er I en gruppe, kan I også boooke en endagstur, der informerer om Samsøs historie som Vedvarede Energi Ø og tager dig med rundt til energianlæg på øen.
Samsø Energiakademi ligger nord for en af øens mest populære byer, Ballen. Ballen er mindst lige så meget for feriegæster som for forskere - alle kan fristes af en gåtur ved molen med en vaffelis i hånden.
Samsø byder på lystfiskeri i smukke omgivelser
Er du vild med lystfiskeri? På Samsø finder du gode steder, der egner sig til lystfiskeri. Faktisk er vandbredderne så gode, at området Vesterløkken kaldes for lystfiskerens paradis.
Vesterløkken er et område på øens sydvestlige del, og her finder du uberørt og øde natur med dramatiske skrænter og stenkyst. Og så kan du i Vesterløkken nyde de mest fantastiske solnedgange. Dette er en særligt yndet destination for lystfiskere, for kyststrækningen her byder på nogle af øens bedste fangstmuligheder. Du kan blandt andet være heldig at få havørred, hornfisk og fladfisk på krogen. Der er ikke direkte sandstrand i Vesterløkken, men du kan snuppe en forfriskende dukkert fra strandens badebro, når du er færdig med fiskeriet.
Skal ungerne lokkes med på fisketur, kan det indbydende badevand bruges som lokkemad. Med 120 kilometers kystlinje er der altid mulighed for at hoppe i bølgen blå på en af Samsøs indbydende, badevenlige sandstrande. Her er vandet mindst lige så krystalklart som ved de stenede strande i lystfiskerparadiset.
Samsøs mange områder giver plads til ro og afslapning, hvor tankerne kan flyde frit, mens du nyder din hobby. Her er plads til fordybelse. Tag cyklen ud til området, og nyd naturen lidt ekstra. Gør omgivelserne til dine egne.
Måske får du noget på krogen, som skal med hjem i sommerhuset og tilberedes?
Inspiration til sommerhusferien på Samsø
Vær sikker på, at du oplever Samsø fra sin allerbedste side. Få overblikket over, hvad øen byder på og skræddersy den perfekte sommerhusferie.