Nationalpark Mols Bjerge

Oplev et af Danmarks mest kuperede og varierede landskaber på det dejlige Djursland. Nationalpark Mols Bjerge byder på rig kulturhistorie, drømmende bakker og spændende vegetation
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

Fortidsminder og nutidsglæder i Nationalpark Mols Bjerge

Et samlet areal på 180 km2 med store skove, hede- og overdrevsarealer, søer, kyst og havområder.

Det er, hvad der venter dig i Nationalpark Mols Bjerge, der er opkaldt efter det bedste kendten aturområde på egnen - nemlig Mols Bjerge. 

Varieret natur fra ende til anden

Nationalparken strækker sig fra Kattegatkysten og udsigtspunktet Jernhatten i øst til Kaløs strandenge og skove i vest, der byder på frodig fauna og flora.

Den strækker sig også fra de bugtede vige i syd, ind over Mols Bjeges storslåede, bakkede landskab, hvor du finder lyngbakker, naturskov og store græsningsarealer, for at ende ud ved istidens smeltevandssletter i nord. Her kan du møde oddere ved Lange og Stubbe Sø.

Det prægtige landskab i Nationalpark Mols Bjerge er en dansk naturperle og en fryd for øjet, uanset hvorhen du kigger.

Men nationalparken er mere end "bare" natur. Til parken hører også hyggelige købstæder, majestætiske herregårde og dragende kulturhistorie.

Oplev højdepunktet

Er du til højder, historie og udsigt? Så byder nationalparken, og i særdeleshed Mols Bjerge, på oplevelser for dig.

Få overblikket over nationalparken fra Agri Bavnehøj, der med sine 137 meter er det højeste punkt i Mols Bjerge. I gammel tid var det på Agri Bavnehøj, at man tændte bål, når man anede fjenden i horisonten.

I dag hersker en mere fredelig, nærmest meditativ, stemning på bavnehøjen. Fra toppen kan du fortabe dig i den fænomenale udsigt over Molslandet og dets omgivende bugter og vige, bløde bakker og vidstrakte overdrev.

Rester fra bronzealderen

Du kan også se til Trehøjes tre pukler, der nærmest er indbegrebet af naturen i Mols Bjerge, men en spadsetur til de tre bronzealdergravhøje, der ligger 127 meter over havet, er at anbefale. 

Fra højene har du en formidabel 360 graders panoramaudsigt fra Aarhus til Ebeltoft, kig til nationalparkens grænse mod sydvest og uhindret adgang til at nyde de bølgende bakkers særprægede landskab. 

På de næringsfattige bakker har nåletræer, slåen, rose og ene fundet liv og slået rod, og hist og her titter kvæg, geder eller får frem bag et bakkedrag.

Obligatorisk besøgstid på Jernhatten

Også det markante fremspring i Kattegat, Jernhatten, er en imponerende oplevelse med sit dramatiske udseende og unikke historie - og, igen, en usammenlignelig udsigt, denne gang til Kattegat og den mystiske ubeboede ø Hjelm.

Som et isoleret bakkeparti tårner Jernhatten sig næsten lodret op over havet - 49 meter, for at være helt præcis, og opsigningen til toppen skal nok give dig sved på panden.

Måske har du mod på at tage den stejle trappe direkte fra den hvide strandbred?

Ellers fører en behagelig sti dig mod toppen af bakken. Her kommer du forbi fortryllende og kroget troldebøg, tæpper af mørkegrønt vedbend og blå anemone.

Glæd dig til en hyggelig gåtur i det spændende landskab, der til sidst belønnes med en udsigt af en anden verden.

Og hvorfor ikke tage madpakken med og nyde den i fredelige omgivelser på toppen, i bakkerne eller på stranden? 

Kultur og natur i skøn forening

Nationalpark Mols Bjerge gemmer på mere end naturskatte, særprægede landskaber og spændende flora.

Flere steder støder du også på landsbyer, købstæder, kirker og herregårde, der fortæller om områdets udvikling frem til i dag.

Besøg for eksempel den altid imponerende Kalø Slotsruin, resterne af et kongeslot fra middelalderen, der ligger naturskønt placeret på en bakkeknold omkranset af vand.

Bevæg dig rundt på resterne af den pompøse borg, og forestil dig, hvordan livet inden for slotsmuerene har set ud, mens du skæver til det stille vand i vigen, til de grønne enge, hvor kvæg i dag græsser fredeligt og til den 500 meter lange dæmningsvej. der gjorde borgen noget nær uindtagelig.

Historie forklædt i bindingsværk

Und dig selv et besøg på den smukke Kalø Hovedgård, en uimodståelig bindingsværksbygning, der i dag huser Aarhus Universitet.

Det er Karlsladen, du skal rette din opmærksomhed mod.

En imponerende bygning, der kan dateres helt tilbage til 1703, men som først for nylig har fået sit enorme stråtag igen - et forhold, der absolut ikke gør bygningen mindre skøn.

Fordyb dig i udstillingen om Nationalpark Mols Bjerges kulturhistorie, ligesom de fantastiske tagkonstruktioner med spær og hanebånd på kryds og tværs og mange niveauer er ganske seværdige.

På cykel i Nationalpark Mols Bjerge

Til fods i Nationalpark Mols Bjerge

Luk