Christiansø - rig på historie og smuk natur
Mange vælger at tage en tur til Christiansø, når de er på ferie på Bornholm. Christiansø er en del af en øgruppe på tre små øer, som går under navnet Ertholmene.
Turisme
Hvert år besøger 70-80.000 gæster Christiansø på endagsvisit. Du sejler til øen med turistbåden Ertholm. Der bor omkring 100 fastboende personer på Ertholmene. Der er 46 helårsboliger fordelt på Christiansø og Frederiksø, og derudover er der ca. 40 fritidslejemål, som bliver brugt til ferieboliger.
Christiansøs historiske seværdigheder
I 1684 besluttede Christian 5. at bygge et fæstningsanlæg på Ertholmene. Fæstningen fik navnet Christiansø, og de to hovedøer skiftede således navn til Christiansø og Frederiksø. Fæstningen bestod af to tårne og nogle bastioner og ringmure. Mange af de gamle, militære anlæg er stadig bevaret den dag i dag, og alle bygninger er fredet.
Naturen på Christiansø
Ertholmene består af 1400 millioner år gammel granit, som er dannet i en bjergkæde, der dækkede den sydligste del af Skandinavien og Østersøen.
Granitoverfladen er slidt og afrundet som følge af istidens påvirkning, og derfor ser du skurestriber flere steder på øerne. Landskabet på Christiansø bærer med sin klippeformationer præg af denne historie.
Fugleliv på Christiansø
Den tredje ø blandt Ertholmene, Græsholmen, er beboet af fugle, og her må du ikke komme på besøg. Græsholmen er Danmarks eneste yngleplads for alk og lomvie. Derudover er sølvmågerne så dominerende på Græsholmen, at mange edderfugle har søgt til Christiansø og Frederiksø, hvor de ruger i græsset eller under buskene i haver og langs stier.
Ertholmene ligger desuden på strækningen for de store fugletræk mellem Skandinavien, Europa og Afrika, og øerne er derfor en vigtig rasteplads for fugle. Især i perioden omkring februar-marts opholder der sig flere tusinde fugle på Ertholmene.
Fakta om Christiansø
Ertholmene ejes af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet.
Den danske stat har ansat en administrator, der fungerer som øverste myndighed, og som varetager den daglige drift af øen. Administratoren er øens økonomichef, socialchef, personalechef, politimyndighed og giftefoged og har det overordnede ansvar for fredningen.