Har du allerede oprettet en profil til Mit Feriepartner? Log ind på Mit Feriepartner.
Kom ud i Blåvands natur
Naturen kalder
Sommerhusferie i Blåvand er lig med storslåede naturscenarier fra morgen til aften.
Evigt foranderlige og perfekte til aktive eventyr - eller "blot" som en fryd for øjne og sjæl og med utallige udflugtsmål.
Her er vilde kystlandskaber, sjældne naturfænomener, et spektakulært og myldrende dyreliv samt genoprettet natur inden for ganske nær rækkevidde.
Nationalpark Vadehavet
Når du er i sommerhus i Blåvand befinder du dig midt i Danmarks største nationalpark, Nationalpark Vadehavet
Her kan du opleve et helt unikt naturområde, der består af hav, strand, øer, søer, mudderflader, marskland, strandenge og vandløb. Og faktisk er Vadehavet den længste strækning af sand- og mudderflader i verden, der strækker sig fra Danmark til Holland.
Vadehavet er under stærk påvirkning af tidevandet, der to gange dagligt blotlægger og oversvømmer havbunden - og det er disse forhold
Dyr og planter blomstrer
Grundet tidevandets inflydelse på omgivelserne er Vadehavet et vaskeægte dyre- og planteeldorado.
Du kan se fisk, østers, muslinger, snegle, mikroorganismer og havpattedyr her, og desuden er vadelandskabet er vigtigt rasteområde for millioner af trækfugle, der forsyner sig i Vadehavets uudtømmelige spisekammer.
Det er også ved Vadehavet, du kan oplevede den spættede selv. Her kommer den til kræfter, yngler og finder føde.
UNESCO Verdensarv
I 2014 blev Vadehavet optaget på UNESCO's Verdensarvsliste, og således blev det enestående naturområde anerkendt som et af verdens vigtigste vådområder.
Et af de bedste steder at opleve Verdensarvens vilde, utæmmede kystlandskab er ved Ho Bugt, på halvøen Skallingen eller på vadehavsøen Langli.
Skallingen og Langli i Ho Bugt
Ho Bugt er navnet på den nordligste del af Vadehavet, tæt på Blåvands sommerhusområder og hjemsted for to af Vadehavets største seværdigheder - halvøen Skallingen og den ubeboede vadehavsø Langli.
Det er her, du skal hen, hvis du er på jagt efter helt unikke naturoplevelser, for her venter uberørt vildmark og ekstraordinært fugle- og dyreliv.
Skallingen
Sydøst for Blåvandshuk, afgrænset af Ho Bugt mod øst og af Vesterhavet mod vest, ligger halvøen Skallingen, der byder på natur i fri dressur.
Her finder du nogle af de største og mest uforstyrrede marskområder i Vadehavet, som konstant flytter sig, når strøm og vind bygger op og river.
Time for time ændrer Skallingen udseende, når åer og floder som blodårer i landskabet finder vej ind i marsken og aflejrer eroderet materiale fra jyske hedesletter og centraleuropæiske bjerge.
Udforsk Skallingens særprægede natur
Skallingens øde natur indbyder til gåture, hvor du bare nyder stilheden og den storslåede natur.
Her er nemlig sjældent mange mennesker på halvøen, og det er en pragtfuld følelse at være helt alene i det imponerende vildnis.
Gå for eksempel til Skomagersletten, som er det tætteste du kommer på Det Vilde Vesten i Danmark. Her kan du opleve havets fråden og se til, når tidevandsrenderne fyldes og forvandler strandenge til hav.
Find også vej til Sibirien, der har sit navn, fordi du ikke kan komme længere ud.
Sibirien-ruten fører dig blandt andet til Skallingens yderste spids og ind mod Ho Bugt, hvor du kan spotte spættede sæler på jagt, havørne og skestorke.
Sidst, men ikke mindst, byder Skallingen på 15 kilometer fantastisk sandstrand. Kendt som en af de bedste i Blåvand-området har Skallingen Strand lækkert badevand og gode gryder med læ i klitterne.
Den ubeboede ø
Den to kilometer lange og 500 meter brede vadehavsø Langli er resterne af en gammel halvø, som blev afskåret fra fastlandet under en stormflod i 1634.
Indtil endnu en stormflod i 1913 forårsagede store ødelæggelser af diger og landbrugsarealer var Langli beboet.
I dag er der kun fundamenter tilbage af en lille skole, og det er kun dyr og fugle, der bebor den lille ø med den specielle natur.
Her får naturen lov til at udvikle sig på egen hånd. Mod syd og nord er Langli dækket af marskområder, mens midten af øen er domineret af klitter på op til 16 meters højde.
Nogle af Langlis seværdigheder er Dødemandsbjerget, hvor strandede lig af ukendte sømænd ligger begrabet, samt Langli Bjerge, der tilbyder en imponerende udsigt til Skallingen, Ho Bugt og fastlandet.
Langli er dyrenes favorit
Langli har Vadehavets største koncentration af ynglende fugle, og især store kolonier af måger og terner holder til her.
Også skestork, bramgås, gravand, ederfugl og klyde yngler her, ligesom mange arktiske vadefugle raster her på deres lange træk til Afrika.
For den ornitologisk interesserede er Langli altså et mekka, og øen er da også udpeget som fuglebeskyttelsesområde.
Ud for Langlis kyst venter dig et fantastisk og sjældent syn i Danmark. Her ligger spættede sæler på rad og række og soler sig og slår mave, efter de har fisket i den givtige Ho Bugt.
Turen til Langli
I højsommeren, mellem 16. juni og 15. september, kan du nå Langli til fods ad ebbevejen ved Ho Klitplantage.
En tur på cirka halvanden time, der kræver, at du orienterer dig i tidevandsforholdene og vejrprognosen for ikke at strande eller komme i problemer,
Vil du være helt sikker på, at der er styr på forholdene, kan du slå følge med en naturvejleder, der, udover at føre dig sikkert til Langli, også er din garant for, du får oplevet det spektakulære dyreliv på nært hold og set de helt rigtige naturområder på øen.
Du kan også tage på guidet tur med Naturbussen til Langli. En terrængående traktorbus, der sikrer, at alle kan opleve den interessante ø.
Varde Å
Er du på udkig efter godt fiskevand, gode sejlmuligheder og unik natur skal du ikke kigge langt.
Gennem de flade marskenge, hele vejen fra Varde og ud mod Ho Bugt, bugter sig nemlig den brede, dybe Varde Å, Danmarks tredjelængste vandløb på hele 40 kilometer.
Du skal derfor ikke langt fra dit sommerhus i Blåvand-området for at komme tæt på et af Danmarks smukkeste vandløb, og hvad enten du er til aktiviteter eller afslapning er du garanteret en stor naturoplevelse ved Varde Å.
Sejlads med udsigt
Varde Å er, som Skallingen og Langli, en del af Nationalpark Vadehavet, og her finder du ligeledes enestående natur og dyreliv.
Blandt andet kan du være heldig at spotte isfugle, oddere, havørne og rørhøge.
Åen er derfor et yndet udflugtsmål for kano- og kajakroere, og der er heller ikke noget så fredfyldt som at glide stille langs det snoede vandløb med kig til de svævende fugle - og hvorfor ikke gøre holdt ved en af de mange bålpladser langs bredden for at spise frokost i det fri?
Varde Å er for lystfiskere
Varde Å byder på noget af Danmarks bedste laksevand, og der er derfor ikke noget at sige til, at lysfiskere fra ind- og udland gerne kommer langvejs fra.
Har du en indre lystfisker gemt i dig bør du ikke snyde dig selv for at kaste snøren i Varde Å, hvor du kan være heldig at få både laks og havørred på krogen.
Filsø
For mange år siden var Filsø Danmarks næststørste sø, men på grund af afvanding og opdyrkning svandt den ind til næsten ingenting.
I 2011 besluttede Aage V. Jensen Naturfond at søsætte et af de største genopretningsprojekter i Danmarkshistorien, og efter at millioner og atter millioner vand var blevet ledt ud over de opdyrkede marker var søen i 2012 genskabt med tilhørende enge, moser og og rørskove.
I dag gemmer den genopstandne Filsø på store naturoplevelser for den kræsne, og selvom den er noget mindre end den oprindelige størrelse, kan søen dog bryste sig af titlen som Danmarks sjettestørste sø.
Fuglene flokkes om Filsø
Allerede kort efter Filsøs genopretning begyndte det tidligere så rige fugleliv at vende tilbage til området, og Filsø er allerede blevet udpeget til europæisk fuglebeskyttelsesområde.
På en udflugt til Filsø kan du "risikere" at spotte over 200 forskellige fuglearter, så husk kikkerten eller læg vejen forbi et af de opstillede fugletårne, der byder på stationære kikkerter og informationsplancher.
Særligt havnørne, traner, rørhøge, svaner, hjejler og gæs holder til her, og fuglebestanden er en god blandign af både trækfugle og fastboende fugle.
Udforsk Filsø
Filsø indbyder til både aktive eventyr og afslapning i skønne omgivelser.
Tag for eksempel madkurven på armen og spis frokost i det grønne ved en af de mange bænke, mens du nyder udsigten til søen og synet af de mange fugle.
Du kan også følge de markerede vandreruter langs vandkanten, der tager dig helt tæt på det store naturgenopretningsprojekt og forbi fugletårnene, og for dig, der har fart i blodet, finder du en rundtur på 16 kilometer.
Den nyligt anlagte cykelrute fører dig blandt andet rundt om Jyllands næststørste sø og over den dæmningsvej, der løber tværs igennem søen.
Interesseret i flere oplevelser?
Saml inspiration blandt vores tips og idéer til aktiviteter og oplevelser i Blåvand og planlæg, hvad sommerhusferien skal bruges på.