Naturpark Vesterhavet

Gå på opdagelse i Naturpark Vesterhavets smukke landskab, der ligger i et bælte på ni kilometers bredde langs Vesterhavets kyst. Her møder du enestående natur, uanset hvorhen du kigger, et mangfoldigt dyreliv og rig kultur
Søg efter sommerhus
Feriepartner Danmark
Filtrering
Afstand til strand/kyst i meter
  • Swimmingpool
  • Spabad

Soverum

Badeværelse

Søg på Hus-ID. / Adresse

Naturperler i Naturpark Vesterhavet

Du kan ikke undgå at støde på den prægtige Naturpark Vesterhavet, når du er i sommerhus i Blåvand. 

Naturparken, der er kendt som Nationalpark Vadehavets lillesøster, dækker nemlig et område på hele 22.526 hektar og strækker sig fra Nymindegab i nord til Blåvandshuk i syd.

Og så er Naturpark Vesterhavet, først og fremmest, hjemsted for en række af Blåvand-egnens mange naturperler - blandt andet Filsøde unikke, hvide badestrande, klitplantager og et kronvildtreservat.

Imponerende landskabstyper

Begiv dig ud i Naturpark Vesterhavets unikke natur og krydr sommerhusturen med en naturoplevelse, du ikke finder mange andre steder.

På egen hånd eller i godt selskab med familie og venner kan du gå på opdagelse i dramatiske klitlandskaber og enorme klitheder og beundre naturparkens store biodiversitet, der byder på en udsædvanligt rig flora og fauna.

Lad fortællingerne ledsage dig

Som noget ganske unikt kan du komme helt tæt på den rige natur- og kulturhistorie, der præger Naturpark Vesterhavet.

Downloader du naturparkens gratis app til til smartphone eller tablet kan du få fortællingerne fortalt, når du bevæger dig til fods eller på cykel ude i naturen.

Medrivende fortællinger om livet ved vestkysten igennem tiderne, om krondyr og fugletræk, om bunkeranlæg, tyske flygtninge og flygtningelejre, om vikingetiden og om den genskabte Filsø - blandt andet, for app'en rummer mere end 500 fortællinger, der gør dig klogere på den natur, du oplever.

Spot et krondyr

Naturpark Vesterhavet rummer et stort krondyrreservat, hvor de elegante og majestætiske dyr færdes frit - helt uden indhegninger eller faste grænser.

Hvor meget kronvildt der egentlig findes i reservatet er ukendt, men det skønnes, at omkring 4.000 stykker bevæger sig rundt på de vidstrakte heder og de i dybe, tætte plantager i Naturpark Vesterhavet.

Kronvildtet er et af de store trækplastre på Blåvand-egnen, men selvom der er mange, kan de være svære at spotte, så du skal væbne dig med tålmodighed.

I kronhjortenes brunsttid, i efteråret, kan du høre hjortenes urbrøl, når de skal til at kæmpe om hindernes gunst - særligt når mørket falder på.

Det er en fantastisk intens oplevelse at stå i skumringen og lytte til de lange, dybe og hæse brøl, der vibrerer igennem luften.

Sandflugtens præg

Den barske natur på kanten af Vesterhavet bærer næsten overalt præg af sandflugt, der på grund af menneskets overdrevne skovhugst i vikingetid og middelalder i århundreder har haft frit spil.

Således er hele landskaber med marker og skove i tidernes løb blevet overdækket af vandreklitter.

For at stoppe sandfygningen har man i nyere tid igen gjort klitterne grønne med marehalm, græs, lyng, buske og træer, og det har resulteret i nogle af de klitplantager, du i dag kan besøge i Naturpark Vesterhavet.

Naturpark Vesterhavets klitplantager

I Bordrup Klitplantage gemmer den kølige, mørke fyrretræsskov på masser af muligheder for eventyr. 

Det er her, Forsvaret har sine øvelser, så du skal ikke blive forskrækket, hvis du på en afslappende gåtur møder en kampvogn. Det er også her, du finder nogle af områdets bedste MTB-ruter, ligesom både skovens afmærkede vandrerute og ridestier er velbesøgte.

I Bordrup Klitplantage kan du også nyde udsigten fra toppen af områdets største parabelklit, der er 350 hektar stor. I klart vejr kan du se helt ud til verdens største havmøllepark på Horns Rev.

Danmarks højeste klit

Blåbjerg Klitplantage har sit navn efter Det Blå Bjerg, landets højeste beliggende klit med toppen 64 meter over havet.

Tidligere fungerede "bjerget" som sømærke, fordi man tydeligt kunne se det fra havede, hvorfra det lignede et fjernt, blåt bjerg.

I dag er det et af Danmarks bedste udsigtspunkter med udsigt til store dele af det sydvestlige Jylland og mange af egnens kirketårne.

I Blåbjerg Klitplantager finder du både mountainbike-, cykel- og vandreruter, der blandt går til nogle af de fredede heder tæt på kysten og forbi de fredede "Løvklitter", der gemmer på mere end hundrede år gamle egetræer tildækket af flyvesand.

Luk